Wij maken gebruik van lactosevrije cookies op onze website. Hiermee laten we onze website goed functioneren en meten we de bezoeken op onze website.
Wij wensen u prettige feestdagen en het aller beste voor 2018!

Wat is een lactose intolerantie

Informatie over lactose en lactose intolerantie
Lactose (melksuiker) is een bestanddeel in koemelk, en daarmee ook in alle producten die van koemelk worden gemaakt, zoals toetjes, boter, zoetwaren waarin melk wordt verwerkt en melkdranken. Wanneer uw lichaam lactose niet goed verdraagt kan dit leiden tot vervelende klachten. Vaak worden deze klachten niet direct in verband gebracht met een lactose intolerantie. Het kan daarom soms lang duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Als u mensen in uw omgeving kent met een lactose intolerantie dan zult u de verschijnselen wellicht sneller herkennen.Wat is de oorzaak van lactose intolerantie?
Lactose intolerantie kan bij de ene persoon heftigere verschijnselen geven dan bij de andere. Sommige mensen krijgen alleen klachten als ze te veel producten in een te korte tijd gebruiken waarin lactose is verwerkt, maar het kan ook zo zijn dat u direct klachten krijgt. Bij mensen met een lactose intolerantie wordt de lactose in melkproducten niet goed verwerkt door de dunne darm. In de dunne darm is een enzym actief om lactose om te zetten in glucose en galactose. Wanneer dit enzym in uw dunne darm ontbreekt ontstaat een lactose intolerantie.Hoe merk ik dat ik een lactose intolerantie heb?
Mensen die een lactose intolerantie hebben, merken dit doordat ze klachten krijgen na het nuttigen van producten waarin koemelk is verwerkt. Deze klachten zijn in de meeste gevallen:

  • Opgezet gevoel
  • Winderigheid
  • Darmkrampen

  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Overgeven


Wanneer u regelmatig last heeft van dergelijke klachten is het sterk aan te raden uw voedingsgewoonten onder de loep te nemen en te laten onderzoeken of lactose intolerantie mogelijk de oorzaak kan zijn van de problemen. Lactose intolerantie kan in gradaties voorkomen. Sommige mensen krijgen al heftige klachten bij het nuttigen van een geringe hoeveelheid melk of melkproducten. Anderen merken het pas nadat ze bij voorbeeld twee glazen melk hebben gedronken.


Komt lactose intolerantie veel voor?
In Nederland komt intolerantie voor lactose relatief veel voor. Maar liefst 1 op de 7 Nederlanders, dat zijn er ruim twee en een half miljoen, heeft hier in meer of mindere mate last van. Sommige mensen hebben hier al vanaf hun geboorte last van, maar u kunt een lactose intolerantie ook in de loop der jaren ontwikkelen. Naarmate u ouder wordt produceert de dunne darm namelijk minder lactase, het enzym dat zorgt voor de splitsing van lactose. Daardoor komt lactose “onverwerkt” in uw dikke darm terecht waar het door bacteriën in de dikke darm wordt aangevallen als lichaamsvreemde stof, met lichamelijke klachten tot gevolg.
Hoe zuidelijker u komt, hoe vaker lactose intolerantie voorkomt. Zo komt het voor bij 1 op de 6 Belgen en 1 op de 4 Fransen.


Hoe wordt de diagnose gesteld?
Bij het vermoeden van een lactose intolerantie wordt door een arts een zogenaamde waterstof-ademtest. De patiënt krijgt een proefmaaltijd waarin een vooraf bekende hoeveelheid lactose zit. Na het nuttigen van deze maaltijd wordt de lactose door de dikke darm afgebroken, omdat de dunne darm dit niet goed doet vanwege het ontbreken van het lactase enzym. Hierbij komt waterstofgas vrij. Dit wordt in het bloed opgenomen en vervolgens via uitademen uitgestoten. Door de hoeveelheid waterstofgas in de uitgeademde lucht te meten kan worden aangetoond of er sprake is van lactose intolerantie.Waarom is koemelk toch belangrijk voor de gezondheid?
Heeft u een lactose intolerantie dan kunt u niet meer onbeperkt koemelk producten gebruiken. En dat geldt dan niet alleen voor melk, maar ook voor alle producten waarin koemelk is verwerkt, zoals chocola, gebak, koekjes en toetjes. Maar koemelk bevat ook het belangrijke bestanddeel calcium. Dit zorgt voor stevige botten en helpt bij het voorkomen van osteoporose (botontkalking) wat vooral bij vrouwen boven de leeftijd van 50 jaar voor problemen kan zorgen. Bij het grootste deel van de producten van ZonderLactose.com profiteert u wel van de verdere goede bestanddelen van koemelk, maar vermijdt u de inname van lactose.

De waardering van zonderlactose.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 178 reviews.

The product is currently Out-of-Stock. Enter your email address below and we will notify you as soon as the product is available.